Mjölk ÄR tjockare än vatten ! fortsättning..

Samtidigt kräver de Svenska matproducenterna att priserna på kött, ägg och mjölk måste höjas för att täcka upp för dyrare foder. Då läget för Sveriges bönder är allvarligare än någonsin efter sommarens torka i USA och vid Svarta havsområdet. De som är mest utsatta är de mindre gårdarna och de högt skuldsatta gårdarna. Trenden som pågått i årtionden, att utslagningen av bönder tilltar befaras nu och har gjort under några månader.  

Arla Foods har i ett brev till de stora matvarukedjorna krävt en prishöjning på 40 öre per liter mjölk, en prisökning med 4 procent på matfett och matlagningsprodukter samt 4 kronor per kilo ost. Men i artikeln framgår tyvärr inte vad dessa prisökningar skulle göra för de Svenska mjölkbönderna. Om pengarna från ökningen ska gå oavkortat till mjölkbönderna eller ej? Det är ju det så många konsumenter är måna om, att få veta om pengarna går oavkortat till bönderna eller ej.

De människor i min omgivning uppmanar jag till att alltid försöka tänka på vad de handlar, att alltid kolla ursprunget på varorna. Men istället så köper många som jag känner de billigaste alternativen, utan att bry sig om bakgrunden. Det gör mig ganska ledsen. Men samtidigt förstår jag dom med dålig ekonomi, de som behöver vända på varenda krona för att överleva.

Då är inte en prisökning utan att bönderna får en del av kakan ett alternativ tycker inte jag. För då kommer trenden att folk köper det billigaste alternativet fortsätta. Däremot, om bönderna får en del av kakan så måste detta uppmärksammas, konsumenterna måste få veta varför det de handlar blivit dyrare. Och går då en del till bönderna kommer fler tänka om, för många fler konsumenterna har de senaste månaderna fått upp ögonen för de svensk producerande varorna. Med hjälp av sidan Rädda Mjölkbönderna på Facebook, Svensk Mjölks hemsida, Aftonbladet där skaparen av sidan Rädda Mjölkbönderna var med i en artikel om hennes satsning om att göra en skillnad samt de lokala tv nyheterna och från oss som jobbar inom jordbruket och brinner för detta och vet exakt vad det handlar om.

 

Såg ni föresten Agenda igår på svt2? Insatt eller ej så tycker jag verkligen att ni ska ta chansen att se de inslaget, det är ca 25-30 minuter in i programmet. Var fjärde mjölkbonde har tvingats att lägga ner. Och bönderna har under 6 månader fått 6 prissänkningar, vilka anställda skulle fortsätta arbeta på sítt jobb om de fått lönesänkning så under ett halvår? Men bönderna fortsätter, trots att de får vända på varenda krona och ta onödiga utvägar för att få ekonomin att gå ihop. För att de älskar det de gör, för att de investerat i deras livsverk och för att detta betyder så enormt mycke för dom! Och alla kan göra en skillnad.. Köp SVENSK mat!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0