Future

Lika mycket som cupcakes betyder för baktokiga betyder kossorna för mig! Det kan tyckas tjatigt om det här med prat om Svensk mat hit och dit, men jag brinner för detta och tycker det är ett jävligt viktigt ämne att de SVENSKA BÖNDERNA ska bestå.
 
När jag var liten hade min farfar bondgård, jag drogs dit likt ett bi till nektar. Min farbror och kusin tog sedan över, vad som hände efter det behöver vi inte gå in på. Det är en lång och sorglig historia. 
 
Hur som helst, framtiden ser ut som såhär. Jag läser nu på komvux Mån-Tis-Fre. Historia, Engelska samt kommunikation och information. I Januari blir det ytterligare kurser, och så fort jag läst upp min högskolekompetens kommer jag söka till BYS (Biologiska Yrkeshögskolan i Skara). Och där ska jag utbilda mig till Agrotekniker.
 
När man styderar den här utbildningen får man en bra grund att möta framtidens gröna näring - antingen som egen företagare eller som anställd med kvalificerade arbetsuppgifter.
 
När jag sedan utbildat mig till Agrotekniker kommer jag kunna jobba som drftsledare (Det är driftledaren som planerar och leder arbetet vid större privata eller
offentliga jordbruksföretag, med olika befattningar), gårdsmästare, ladugårdsförman(arbetsledare inom djurskötsel, främst skötsel av nötkreatur), försökstekniker och försäljare eller inom olika organisationer och förvaltningar som hanterar den gröna sektorn.
 
 
Känns skönt att ha något att sikta mot, ett mål! Och i den här årstiden har jag väldigt lätt för att bli deprimerad, mest beroende på hur vädret faller sig. Vädret som härjar ute nu gör mig inte munter! Så jag är glad att jag har en sysselsättning nu från skolan.
 
Just nu läser vi om 1800 talet på Historian, vi ska skriva en historia om hur det var att leva på den tiden, så vi ska formulera oss och få det att kännas som att vi skriver som att vi själva levde då. Ill kul! Jag älskaaar historia :) Det nalkas varm choklad med vispad grädde i lyan, hör surrandet från elvispen å Angelinas skrammel från köket. Har ju fått stänga in mig i sovrummet då det är överfall från en kåt stycke Tindra här, hon marsar, igen! 
 
Så tack å hej, ska lägga mig om ett tag. Dötrött efter föregående natt med sömnproblem. Å att jag är ledig imorgon känns riktigt jäkla toppen!
 
 
.
 
 

Mjölk ÄR tjockare än vatten ! fortsättning..

Samtidigt kräver de Svenska matproducenterna att priserna på kött, ägg och mjölk måste höjas för att täcka upp för dyrare foder. Då läget för Sveriges bönder är allvarligare än någonsin efter sommarens torka i USA och vid Svarta havsområdet. De som är mest utsatta är de mindre gårdarna och de högt skuldsatta gårdarna. Trenden som pågått i årtionden, att utslagningen av bönder tilltar befaras nu och har gjort under några månader.  

Arla Foods har i ett brev till de stora matvarukedjorna krävt en prishöjning på 40 öre per liter mjölk, en prisökning med 4 procent på matfett och matlagningsprodukter samt 4 kronor per kilo ost. Men i artikeln framgår tyvärr inte vad dessa prisökningar skulle göra för de Svenska mjölkbönderna. Om pengarna från ökningen ska gå oavkortat till mjölkbönderna eller ej? Det är ju det så många konsumenter är måna om, att få veta om pengarna går oavkortat till bönderna eller ej.

De människor i min omgivning uppmanar jag till att alltid försöka tänka på vad de handlar, att alltid kolla ursprunget på varorna. Men istället så köper många som jag känner de billigaste alternativen, utan att bry sig om bakgrunden. Det gör mig ganska ledsen. Men samtidigt förstår jag dom med dålig ekonomi, de som behöver vända på varenda krona för att överleva.

Då är inte en prisökning utan att bönderna får en del av kakan ett alternativ tycker inte jag. För då kommer trenden att folk köper det billigaste alternativet fortsätta. Däremot, om bönderna får en del av kakan så måste detta uppmärksammas, konsumenterna måste få veta varför det de handlar blivit dyrare. Och går då en del till bönderna kommer fler tänka om, för många fler konsumenterna har de senaste månaderna fått upp ögonen för de svensk producerande varorna. Med hjälp av sidan Rädda Mjölkbönderna på Facebook, Svensk Mjölks hemsida, Aftonbladet där skaparen av sidan Rädda Mjölkbönderna var med i en artikel om hennes satsning om att göra en skillnad samt de lokala tv nyheterna och från oss som jobbar inom jordbruket och brinner för detta och vet exakt vad det handlar om.

 

Såg ni föresten Agenda igår på svt2? Insatt eller ej så tycker jag verkligen att ni ska ta chansen att se de inslaget, det är ca 25-30 minuter in i programmet. Var fjärde mjölkbonde har tvingats att lägga ner. Och bönderna har under 6 månader fått 6 prissänkningar, vilka anställda skulle fortsätta arbeta på sítt jobb om de fått lönesänkning så under ett halvår? Men bönderna fortsätter, trots att de får vända på varenda krona och ta onödiga utvägar för att få ekonomin att gå ihop. För att de älskar det de gör, för att de investerat i deras livsverk och för att detta betyder så enormt mycke för dom! Och alla kan göra en skillnad.. Köp SVENSK mat!!


nederlag..

Vi är inget vi. Ångrar att jag tog upp ämnet, om vad jag hört. Då hade jag iaf fortfarande vart lycklig över vad jag hört å fortfarande hade kunnat skatta mig lycklig över de. Men nu är det återigen ett steg tillbaka. Men det är basis när det kommer till oss . Så jag är inte förvånad men ändå så ledsen..

Mjölk ÄR tjockare än vatten !

Mattias Gemborg på Ica i Åre var den första att handla, han var trött på att mjölkbönderna fick för lite betalt för mjölken. Så han pratade med sin chef Lars Ocklind. De gick ihop och tillsammans kom de på en plan. Priset på mellan och standard mjölk höjdes med 1.20 kronor litern varav 20 öre går till moms, men sedan skjuter de själva till ytterligare 2 kronor. Detta i ett samarbete med en förening som jobbar för att förbättra villkoren för mjölkbönder med fjällnära produktion, den föreningen heter Fjällbete.

Projektet har döpts till Mjölk är tjockare än vatten och utgår från att vatten på flaska är dyrare än 1 liter mjölk. Vilket jag tycker är helt sinnessjukt! Istället för att producenterna köper vatten på flaska och istället tappar i kranen hemma så kan de lägga några extra koronor till mjölkbönderna. Mjölkkor håller landskapen öppna och varje ko håller en yta motsvarande 3 fotbollsplaner öppna! Så tänk hur mycket av det öppna landskapet som kommer att växa igen om kossorna försvinner.. Blir tårögd bara jag tänker på det. Ica i Åre har räknat med att deras projekt mjölk är tjockare än vatten kommer kosta ca 30 000 kronor, men det är en kostnad de gärna tar om alternativet är att landskapet växer igen.

Det är inte bara Mattias och Lars i Åre som tagit initiativet, en Ica butik i Järpen har också höjt priset. Och de pengarna samlas in i en fond som sedan fördelas rättvist till bönderna.

Och upproret tycks inte ha skrämt bort kunderna, snarare tvärtom. Sedan upproret startade har försäljningen av 1 liters förpackningar på Ica i Åre ökat med 40 procent. Och en större ökning kan vi bara hoppas på. 50 butiker i Jämtlands län har anslutit sig till upproret och den 12 oktober skrev Svensk Mjölk att 7 butiker i Medelpad också kommer att höja priset. Butiken Temp i Kareby har också gjort en satsning, utan att höja priset på mjölken ger de 1 kr per sålt paket mjölk till de lokala bönderna samt att de har en insamlingsbössa i kassan – en tom mjölkkartong, där man kan lämna extra bidrag;)

 

Veterinärer i Falköpings kommun uppmanar nu butikskedjor runt om och i Falköping att också haka på upproret.

 

http://www.tv4play.se/program/nyheterna-skaraborg?video_id=2228779

 

Min åsikt är att det är skamligt av Skaraborg, som för tillfället har rätt många producenter att vi inte hakat på än.

En kan inte hjälpa alla, men någon kan hjälpa en.

Källa : svenskmjolk.se samt sidan Rädda Mjölkbönderna på Facebook.


Summering av helgen och första skoldagen.

I fredags kväll åkte jag till kossorna. Så jag mjölkade lördag och söndag :) Så som jag saknat kossorna, det var verkligen ren glädje i lördags morse. Hämtat hem lite kvigor från bete, grabbarna fixade med utgödslinng sen var det ju lagårn morgon och kväll. Så att det gick så jäkla bra förvärrade inte saken direkt ;) fanns ju fler saker jag saknat så in i den. Men aa.. det är som vanligt :) Träningsvärk i armar, ben och rygg. Men trots allt de tunga skitiga jobbet så älskar jag de.
 
 
 
I Söndags morse när jag kom till ladugården och fodervagnen hade gått första gången så var det nästintill knäpptyst i lagårn. Både kossorna och ungdjuren hade kvar mat från kvällen innan.. Någon enstaka kalv råmade i väntan på mjölk. Jag satte igång och mjölkade och det enda som hördes var tickandet från mjölkmaskinerna och någon enstaka ko som stönade. Det var så jäkla fridfullt och jag mådde så jäkla bra!
 
Så idag var första skoladagen, nu är det igång! Det är ju en rätt lång väg kvar, men när man vet vad man vill å har ett mål så känns vägen dit lite kortare, tack och lov. Lärarna verkar super bra, och de studenterna jag ska läsa Engelska med verkar shysta. De andra ämnesintroduktionerna sker under veckan. Pappa bjöd mig på lunch idag under min lååånga rast, och efter skolan for jag och Angelina till Skara och köpte råtobak. Så nu har vi så vi klarar oss ett tag. 
 
Och ikväll var min älskade Lisette här! ÄNTLIGEN.. Första gången på 2 år. Som jag längtat å som vi skrattade. Haha. Hon är helt enkelt för bra för att vara sann :D  

Back to school

Idag har jag varit på ett efterlängtat möte på Komvux i Skövde :) På måndag sätter jag mig återigen i skolbänken.
De ämnen jag ska läsa är Engelska, Historia, info och kommunikation. Kommer läsa schemalagda studier då jag vet med mig att jag lätt kan halka efter annars. Jag är expert på att sjuta upp saker. Kommer läsa heldagar Mån, Ons och Fredag.
 
Jag ser verkligen fram emot att komma igång med nånting igen, komma ett steg närmare målet jag satt upp. Att ha tillräckligt med betyg för att kunna söka till Agrotekniker på BYS i Skara.
 
Ska bli undeeeeeeeeeerbart med lite tid i vardagen igen, att som alla andra få längta till helgen, att bli trött i huvudet så man slipper ligga vrida å vända sig på kvällarna.
 
 
Men det som glädjer mig mest just nu, det är att det går så fruktansvärt jävla bra att bo ihop med min bästa kompis Angelina! Hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att detta skulle gå så jäkla bra som det faktiskt gör. Så har vi fruktansvärt jäkla kul ihop. Det är topp notch ;D
 
 
 
 
  
 

121010

Skulle kunna säga att jag blir rätt less, eller så ger jag upp för lätt eller blir uttråkad för fort !
 
Haha, men som sagt, vem fan har sagt att livet ska vara lätt. Och det är då bannemig inte lätt att vara jag ;)
 
 
JUST NU ÄR JAG GLAD ÖVER ATT -  
Det varit så fint väder idag.
Jag hunnit med att studa så mycke som jag gjort idag
Jag har en underbar familj och fantastiska vänner! <3
Jag mår bra och är frisk..
Jag ska få träffa kossorna i helgen, som jag saknat er!
Jag är så trött som jag är nu, förhoppningsvis slipper jag ligga å  vrida mig 4 timmar innan jag somnar idag.
 
 

Lördag kväll

Igår hade jag en så himla bra dag! Folkrace 10 - 15, oboý va kul det var! Kom hem till mamma och vilade en stund, och vaknade av att den underbara doften från mammas potatisgratäng stack mig i näsan. Mmmm, matorgasm.. Senare hörde pärlan nedan av sig och då kunde jag ju inte tacka nej eftersom vi ses så sällan.
 
Men är jag sååå trött, och bakis! Men det är bara att ta mig själv i kragen och ta fram det bredaste leendet ur garderoben och klä mig i det. Om ca 10 minuter kommer det några vänner till mig, morfar skulle kanske komma, min svägerska, som redan vart här och lämnat barnen :) sötnosar!
 
Vadan baksmällan då? Well, igår festa ja te´t me bästa Carina. En kompis som ligger mig varmt om hjärtat. Vi pratar inte varje dag, ses inte varje vecka. Ibland inte varje månad heller ;) Men jag vet vart hon finns, hon vet vart ja finns. Och vi ställer upp på varandra när vederbörande behöver det! Hon är en klippa, har ett skratt som smittar, ett hjärta av guld, hon är givmild, omtänksam och har en jävla go humor :D

No more bad hairday ;)

 
 
I förrgår gjorde jag en liten "makeover". Eller rättare sagt, min kombo Angelina gjorde det :) Jävligt smidigt att slippa gå till en frisör när man kan göra´t hemma ! Så, thanks babe. Jag är så nöjd.
 
 
Och hela långa helgen ska jag få krama och umgås med den här lilla godingen! Min "stoora" lillebror<3

And I´m a goddamn fool but then again so are u

Ett mörker omsluter mig, ett mörker av depp, ångest och saknad. Saknaden till någon som är så jävla långt bort men ändå så nära, varenda jävla dag tänker jag på dig. Och det gör mig knäpp!
Cant get u out of my head.
 
Jag känner skuld till alla som stöttar mig, jag känner vemod till alla som älskar mig trots mina brister. Men det är väl så det är, att älskar man någon får man ta hela paketet. Alla har vi dock rätt att vara älskade och alla ska vara älskade av någon, men jag förtjänar inte er eviga värme, kärlek och omtanke just nu. Jag vet att jag gjort folk illa baserat på mina handlingar, sårat och oroat. Helt jävla i onödan! Bara min egen dumhet har skapat detta. Det är ingen som valt åt mig att sätta mig i biljäveln. Men samtidigt kan jag inte låta bli att bli förbannad på folk som aldrig visar att de bryr sig annars, som nu ska uttrycka sina jävla åsikter och framstå som så jävla rediga. Alla människor har någon i sin närhet som skiljer sig från mängden, bryter lagar, gör fel.. Och nu var det min tur, IGEN kan tyckas. Och okej, denna gången av egen fri vilja. Det var det i alla fall inte sist.
And yeah, I´m a goddamn fool but then again so are you..  
 
Well, ni får tycka, tänka och prata om vad fan ni vill. Men kom förihelvete inte och predika er skit till mig som om jag inte vet att jag gjort fel. Det hade vart skillnad om jag inte hade insett mitt misstag. Jag tänker ta konsekvenserna av mina handlingar och göra vad jag måste göra. 
 
Och till er som stöttar mig trots min dumhet och mitt frånstötande, tusen tack!
 
Jag hade inte vart något utan er<3
 
 
Kan inte begripa hur en del händelser öppnar upp ögonen på en, och låter en människa inse att ingenting varar för evigt. Underbart är kort, så som livet. Hedanefter ska inget få gå till spillo.
1 Vecka går fort, och under den veckan hinner det passera en hel del genom hjärnkontoret.  
 

Änglavakt

Tackar den där uppe som hade ett vakande öga över mig i Onsdags natt !

Idag är det min födelsedag, 23 år nu. Jisses! Det går ju inte att jämföra födelsedagarna nu och förr, då man låg vaken på morgonen och väntade på att mamma och syskonen skulle komma in i rummet med presenter och tårta på sängen samtidigt som de sjöng "Ja må hon leva" i kör. Minnen! Nu för tiden är det som vilken dag som helst. Fast självklart är det kul med gratulationer. Och tårta är ju gott. Å andra sidan blir det nog ingen sån idag.

Dagarna som vart och dagarna som kommer var inte direkt väntade att de skulle bli som de blev.

 

 

 

 


RSS 2.0