Mjölk ÄR tjockare än vatten !

Mattias Gemborg på Ica i Åre var den första att handla, han var trött på att mjölkbönderna fick för lite betalt för mjölken. Så han pratade med sin chef Lars Ocklind. De gick ihop och tillsammans kom de på en plan. Priset på mellan och standard mjölk höjdes med 1.20 kronor litern varav 20 öre går till moms, men sedan skjuter de själva till ytterligare 2 kronor. Detta i ett samarbete med en förening som jobbar för att förbättra villkoren för mjölkbönder med fjällnära produktion, den föreningen heter Fjällbete.

Projektet har döpts till Mjölk är tjockare än vatten och utgår från att vatten på flaska är dyrare än 1 liter mjölk. Vilket jag tycker är helt sinnessjukt! Istället för att producenterna köper vatten på flaska och istället tappar i kranen hemma så kan de lägga några extra koronor till mjölkbönderna. Mjölkkor håller landskapen öppna och varje ko håller en yta motsvarande 3 fotbollsplaner öppna! Så tänk hur mycket av det öppna landskapet som kommer att växa igen om kossorna försvinner.. Blir tårögd bara jag tänker på det. Ica i Åre har räknat med att deras projekt mjölk är tjockare än vatten kommer kosta ca 30 000 kronor, men det är en kostnad de gärna tar om alternativet är att landskapet växer igen.

Det är inte bara Mattias och Lars i Åre som tagit initiativet, en Ica butik i Järpen har också höjt priset. Och de pengarna samlas in i en fond som sedan fördelas rättvist till bönderna.

Och upproret tycks inte ha skrämt bort kunderna, snarare tvärtom. Sedan upproret startade har försäljningen av 1 liters förpackningar på Ica i Åre ökat med 40 procent. Och en större ökning kan vi bara hoppas på. 50 butiker i Jämtlands län har anslutit sig till upproret och den 12 oktober skrev Svensk Mjölk att 7 butiker i Medelpad också kommer att höja priset. Butiken Temp i Kareby har också gjort en satsning, utan att höja priset på mjölken ger de 1 kr per sålt paket mjölk till de lokala bönderna samt att de har en insamlingsbössa i kassan – en tom mjölkkartong, där man kan lämna extra bidrag;)

 

Veterinärer i Falköpings kommun uppmanar nu butikskedjor runt om och i Falköping att också haka på upproret.

 

http://www.tv4play.se/program/nyheterna-skaraborg?video_id=2228779

 

Min åsikt är att det är skamligt av Skaraborg, som för tillfället har rätt många producenter att vi inte hakat på än.

En kan inte hjälpa alla, men någon kan hjälpa en.

Källa : svenskmjolk.se samt sidan Rädda Mjölkbönderna på Facebook.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0